Trastorns i dificultats cognitives i emocionals


Concepte


Quan parlem de trastorns i/o dificultats cognitives i emocionals, ens referim a alteracions en l'esfera cognitiva i afectiva, les quals provoquen dèficits més o menys importants a nivell de conducta, desenvolupament social, aprenentatges, llenguatge, etc.

 

Podem parlar de 2 trastorns principalment en relació a la seva prevalença a consulta, el Trastorn per dèficit d'atenció amb i sense hiperactivitat (TDA/H) el qual situariem dins els trastorns del comportament i en segon lloc, el Trastorn generalitzat del desenvolupament (TGD), també anomenat Trastorns de l'espectre autista (TEA)


Trastorns del comportament


El trastorn de conducta és una condició que es presenta en la infància i en l'adolescènciaEls nens i adolescents amb trastorn de conducta són molt visibles i presenten un grup complicat de problemes emocionals i de comportaments que són repetitius i persistents.

 

Els nens amb trastorns de conducta tendeixen a ser impulsius, difícils de controlar i despreocupats en relació als sentiments dels altres. Sovint, aquests nens menteixen i desacaten les regles sense cap raó aparent i s'involucren en comportaments antisocials com intimidacions i baralles.

 

Diagnosticar el trastorn de conducta pot ser un dilema perquè els nens canvien constantment. Això fa difícil distingir si el problema és suficientment persistent per merèixer aquest diagnòstic.

 

En alguns casos allò que sembla ser un trastorn de conducta pot ser un problema d'ajust a una tensió aguda o crònica. Molts nens que pateixen trastorns de conducta també presenten problemes d'aprenentatge i gairebé un terç estan deprimits. Alguns nens deixen de presentar problemes de conducta quan reben tractament per a la depressió. 

 

Podem trobar varis trastorns de conducta. En primer lloc el més freqüent, el trastorn per dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (TDA/H), en segon lloc el trastorn negativista-desafiant i en tercer lloc els trastorns dissocials.


Trastorns d'espectre autista (TEA)


Els trastorns d'espectre autista (TEA), també anomenat trastorn generalitzat del desenvolupament (TGD), es caracteritzen per una pertorbació més o menys greu i generalitzada de diverses àrees del desenvolupament:

 

Habilitats per a la interacció social.

 

Habilitats per a la comunicació.

 

Manca de flexibilitat mental i comportamental.

 

Entenent que aquestes alteracions qualitatives que defineixen aquests trastorns són clarament impròpies del nivell de desenvolupament o edat mental de la persona.

 

Aquests trastorns es posen de manifest durant els primers anys de vida del nen.  


Bibliografia


Torras Mañà, Montserrat. Apunts d'universitat (FUB Manresa).